BLOGMAS 2018: 3 knjige koje trebate pročitati

12. pro 2018.

Pozdrav ljepotice, jesu vam već dosadile šminkerske teme? 😃 Trudim se uvesti raznovrsne tematike na blog, jer koliko god voljela šminku, ona čini samo jedan mali površni dio mene. Volim povremeno uložiti u dobru knjigu i zaokupiti misli s dobrim štivom i zanimljivom pričom. Zato vam danas donosim tri knjige za koje vam mogu dati samo tople preporuke. Sve tri se nalaze u nekoj mojoj must-have knjiškoj kolekciji. Ako vas zanima o kojim knjigama je riječ i zašto ih volim, nastavite čitati dalje! 😉



Krenut ću s prvom knjigom po redu i ujedno najpohabanijom! 😄 Riječ je o knjizi Njegova strana priče Tebi autora Deana Pelića. Ova knjiga je zapravo zbirka autorovih kolumni, a tiče se ni manje ni više nego muško-ženskih odnosa. Svaki tekst je zaseban, ali se svi na neki način nadograđuju jedan na drugi. Vrlo je jednostavno, ali smisleno napisana. Po mom mišljenju, ovo je knjiga koju svaka djevojka treba pročitati! Daje realnu sliku o muško-ženskim odnosima, nije patetična, a pokriva puno važnih stvari. Ja je redovito vucam sa sobom, pa povremeno otvorim koje poglavlje i iznova pročitam. Nije self-help knjiga, ali vjerujem da vam može razbistriti pogled na vas same i na odnos sa suprotnim spolom. U svakom slučaju, ovo je jedna od onih knjiga koje uvijek želim imati uz sebe, a to vam jasno govori koliko mi je draga! 😊

Dio teksta iz knjige Njegova strana priče Tebi
Sljedeća knjiga je jedna od onih za koju ste vjerojatno već puno puta čuli preporuke. Radi se o knjizi Alkemičar autora Paula Coelha. Ovu knjigu svrstavaju pod pustolovnom fikcijom, što ona u suštini i je. Međutim, mislim da ništa nisam toliko simbolično pročitala do sada kao što je ova knjiga! Toliko je bogata metaforom da gotovo svaku drugu rečenicu možete izdvojiti kao zaseban citat neovisno o ostatku teksta. Zato me ne čudi što je svi redovito citiraju na fejsu (iako mnogi to ni ne znaju 😂🙈). Inače, radnja se kreće oko mladog pastira koji iz Španjolske odlazi u egipatsku pustinju u potrazi za blagom. Knjiga u suštini govori o potrazi za svojim snovima i samim sobom, kušnjama s kojima se susrećemo na putu do ostvarivanja istih i samom razvoju čovjeka. Rekla bih da je univerzalni primjerak knjige u kojemu se svatko može pronaći!

Odlomak iz knjige Alkemičar

Zadnja knjiga po redu jest jedno skoro pa lektirno djelo! Na Drini ćuprija, povijesni je roman Ive Andrića koji je poprilično kompleksan, dug i protkan detaljima. Ova knjiga definitivno nije za svakoga! Ali za one koji vole povijest i bosansku kulturu i tradiciju, ovo je pun pogodak. Kada ju pročitate, sigurna sam da će u vama probuditi želju da posjetite Višegrad! 😊 Iz ove knjige vam jednostavno nisam mogla odvojiti niti jedan dio, jer se radnja konstantno nadograđuje kroz povijest. Naime, cijela radnja odvija se oko čuvenog višegradskog mosta, od njegova postanka, pa sve do početka Prvog svjetskog rata. Zanimljiv je način na koji autor povezuje ljude, njihove sudbine i sam most. Meni osobno ovoj knjizi najviše daje na vrijednosti činjenica kako je jednostavno, a detaljno ispričana priča o Bosancima kao narodu, o njihovim shvaćanjima, tradiciji, stavovima i vrijednostima do kojih drže. Knjiga je bogata specifičnim izrazima i s time i mnoštvom turcizama, tako da je ova priča jedna predivna slika bosanskog naroda! 


I što kažete na moje preporuke? Jeste li čitali neku od navedenih knjiga? Mislim da svaka od navedenih može biti odličan poklon! Za mene osobno, knjiga je jedan od onih darova kojima se uvijek, ali uvijek obradujem. Kao da nekome poklonite jedan zasebni svijet! Zato razmišljam kupiti neko novo štivo (sebi od sebe) ovih blagdana! 😄 Imate možda koju preporuku? Pišite mi u komentarima!

With love, Ana ♡

Objavi komentar

Shine Of Beauty