Kako tretirati akne u odrasloj dobi?

18. ožu 2020.

Borba s aknama u odrasoj dobi nije nimalo laka, a ni jeftina. Zahtjeva vrijeme i upornost. Ono što funkcionira na vama, meni možda neće djelovati i obrnuto. Kako se i sama borim s takvom kožom, odlučila sam sastaviti jedan post sa savjetima koji su pomogli meni, mojim prijateljicama i generalno ženama oko mene. Ovaj put vam neću pisati ni recenzije ni preporuke proizvoda, već jedan edukativni vodič o tretiranju akni i svemu onome što sam ja dosada naučila o toj temi. Ako vas zanima što o ovoj temi imam reći, nastavite čitati dalje! 😊

Prije svega, uvijek se valja prvo okrenuti prema zdravlju tijela iznutra. Problemi kojih vjerojatno niste ni svjesni, često predstavljaju okidač upalnih procesa i akni, koje nikako ne prolaze. Upravo iz tog razloga, kada je riječ o aknama, bilo bi dobro obaviti posjet prvenstveno ginekologu, a potom provjeriti i potencijalnu netolerantnost prema određenim namirnicama. Ovdje ću samo navesti primjer djevojke koja se sama uvjerila kako joj se pojačanim unosom laktoze (generalno mliječnih proizvoda), prištići češće pojavljuju!

Osim toga, puno je okidača kao što su stres, neuravnotežena prehrana i fizička neaktivnost koji generalno negativno utječu na naše zdravlje. Moram priznati da nisam najbolji primjer ravnoteže spomenutoga, ali cilj mi je ove godine malim koracima i to dovesti u red i stvoriti rutinu koje ću se držati. Zapamtite da imate samo jedno tijelo i jedan život. Ako se vi sami nećete prema sebi ponašati odgovorno i brinuti za svoje zdravlje, tko hoće? 

Kada ste sigurni da je vaše zdravlje u redu, potrebno je stvaranje akni spriječiti na drugim mjestima. Prije svega, mijenjajte često posteljinu na kojoj spavate! Na njoj se skupljaju razni ostatci koji ne pomažu stanju vaše kože. Zato se preporučuje mijenjanje posteljine minimalno dva puta mjesečno. 

Ako se šminkate, pripazite na čistoću kistova i spužvica kojima nanosite istu. Osobno nakon svakog nanošenja pudera i korektora perem spužvicu s kojom ih nanosim. Nemojte svojom nemarnošću i lijenošću pogoršavati stanje i širiti akne na koži. Ako možete izdvojiti vrijeme za šminkanje, onda vjerujem da možete izdvojiti i vrijeme za pranje pomagala. 

Također, ono što je iznimno važno kada je riječ o korištenju šminke na koži sklonoj aknama jest pravilno uklanjanje šminke. Mene je osobno, double cleansing metoda spasila velikog broja akni i sitnih prištića, pogotovo kada šminku nosim dugo na licu. Riječ je o skidanju šminke uljnim odstranjivačem, pa potom dodatnim umivanjem s klasičnim gelom. Na taj način u potpunosti očistim kožu i samim time, bolje ju pripremim za njegu preparativnom kozmetikom. 

Što se tiče tretiranja akni kozmetikom, najvažnija lekcija koju sam na vlastitoj koži pošteno platila jest hidratacija! Svi se uvijek usmjeravamo na često vrlo agresivne proizvode za isušivanje prištića nakon kojih izostavljamo dobru hidrataciju kože. To je najveća greška koju možete napraviti za vlastitu kožu, koju ćete tako brzo isušiti, dehidrirati i stvoriti si dodatne probleme. 

Od tonika za lice, preko krema, seruma i ulja (da, ulja!) nastojim izbjegavati proizvode koji su bazirani na alkoholnoj bazi. Mene je hijaluronska kiselina generalno spasila po pitanju isušenosti kože. Postoji mnoštvo seruma s njom koji uglavnom ne maste dodatno kožu, ali je dobro hidratiziraju. 

Obično prije dobre hidratacije povremeno, odnosno s prekidima, koristim proizvode s AHA i BHA kiselinama, koje su mi najviše pomogle u čišćenju kože i smanjivanju akni. S njima morate biti zaista oprezni i dobro se informirati prije kupovine! Tijekom korištenja kiselina obavezna je SPF zaštita tijekom dana! 

Za saniranje hiperpigmentacija, crvenila i za smirivanje kože, najnovije otkriće mi je niacinamid ili vitamin B3. Znam da nekim ljudima izaziva negativne reakcije kože, ali meni je osobno dugoročno zaista pomogao u izjednačavanju tena. U istu svrhu, mnogi preporučuju ubacivanje i vitamina C, međutim ja se dosada nisam baš puno susretala s njim, pa samim time nisam imala prilike ni provjeriti njegovu djelotvornost. 

Za one koji žele znati više: kada je riječ o sastojcima i preparativnoj kozmetici, preporučujem da zapratite Martinu s bloga Dear Skin, ako već niste. Kod nje možete pronaći mnoštvo recenzija i iskrenih savjeta od strane žene koju osobno smatram pravim ekspertom! 😊

Sada kad sam vam ukratko predstavila sastojke koje ja biram prilikom njege svoje kože i tretiranja akni, na vama je da odaberete proizvode i redovito ih koristite. Mnoštvo je brendova koji drže linije takvih proizvoda, a jedan od najpoznatijih je svakako La Roche Posay. Na Notinu trenutno imate besplatnu poštarinu bez limita vrijednosti narudžbe, kao i promociju na primjerice La Roche Posay Effaclare liniju koja je namijenjena koži sklonoj aknama ili Vichy Mineral 89 serum za hidrataciju, koji je usput rečeno na drugim prodajnim mjestima bezobrazno skup(lji). 

Računajte da je obično s proizvodima za njegu lica potrebno korištenje po nekoliko mjeseci da bi se rezultati zaista vidjeli na koži. Budite redovni s korištenjem i strpljivi. Također, preporučuje se istiskivanje prištića prepustiti stručnjacima, odnosno kozmetičarima na tretmanima čišćenja lica. Mnoge djevojke upravo takvim tretmanima (svaki ili svaki drugi mjesec) dugoročno održavaju čisto lice i sprječavaju upalne procese, koje vi doma s noktima u suštini možete jedino proizvesti ponovno.

U svakom slučaju, sve što (ne) radite odrazit će se na vašoj koži, a na vama je da pronađete ravnotežu koja će vama, vašem tijelu, zdravlju, pa potom i koži odgovarati. Akne u odrasloj dobi neće magično nestati preko noći jednom kremom. Ne bojte se obratiti stručnjacima i držite se rutine njege kože koja vama odgovara. Trudit ćemo se i raditi zajedno za čistu i zdravu kožu! 💪 Borite li se vi s aknama? Što koristite za tretiranje istih? Pišite mi u komentarima! 😊

*Post napisan u suradnji s Notinom. Sadržaj NIJE sponzoriran, a sva navedena mišljenja su moji iskreni dojmovi!

Objavi komentar

Shine Of Beauty